Piť iba čistú vodu nás nemusí dlho baviť, zmena je však možná aj žiadaná

Studená voda s citrónom a uhorkou, pivo či ľadový čaj, to všetko sú skvelé alternatívy letných nápojov, keď už nám obyčajná voda nechutí a telo si žiada inú chuť. Variantov je veľa, treba len nájsť tú správnu pre seba, aby ste zahasili smäd, ale aby ste pritom pili zdravo. Okrem čistej vody sú tu aj ľadové čaje, napríklad matcha čaj. V letných horúčavách sa smäd hlási často, preto sa niekedy stáva, že „litre“ vody nám už nejdú na chuť, preto potrebujeme zmeniť druh nápoja, ktorý dodá nášmu organizmu hydratáciu a zároveň ním doplníme aj chýbajúce vitamíny a minerálne látky. Alternatívou sú čerstvé ovocné a zeleninové šťavy, ale tie môžu byť sladké, čo nám smäd nezahasí, tak sa zvyknú riediť s čistou vodou. Možnosťou je aj matcha caj čistá voda s citrónom a uhorkou, dostatočne vychladená je výborným nápojom počas letných dní.

Prírodné látky sú najprospešnejšie

Muži, pivári, tí nedajú dopustiť na vychladený pohár piva, no s alkoholom sa v horúčave netreba veľmi zahrávať, môže spôsobiť viac problémov ako úžitku. Variant nealkoholického piva je oveľa spoľahlivejší, nebude vás bolieť hlava a chutí rovnako dobre. Pre deti je vhodný studený čaj s medom a citrónom alebo voda s ovocným sirupom. Dospelí si zas môžu vychutnať trocha iný typ nápoja, matcha čaj, ktorý sa rozriedi s vodou.

Kúsok zdravej prírody v šálke

Príprava matcha čaju môže mať dva spôsoby: teplý a studený. Obidve verzie je najlepšie zmiešať v shakeri, kde sa neleje voda a pridá sa prášok matcha a pretrepe sa. V prípade prípravy tradičnej verzie čaju treba do šálky nasypať 1 až 2 čajové lyžičky prášku a zaliať horúcou vodou, potom ho miešame ručným šľahačom alebo bambusovou metličkou. Dochutiť ho je možné stéviou, medom, sirupom alebo mliekom. V studenej verzii je vhodné pridať doňho citrónovú šťavu s ľadom alebo niektorý z ovocných džúsov. Matcha prášok sa môže použiť aj do cesta, z ktorého pečieme pečivo či chlieb, ale aj do smoothie či mliečnych koktailov a podobne, výborný je aj v dezertoch či zmrzline. Pri horúcej verzii treba prášok zaliať vodou či tekutinou s najvyššou teplotou 70°C, na „horúco“ ho oceníte v chladnom počasí, no osvieženie v lete vám prinesie ako studený nealkoholický nápoj kedykoľvek počas dňa.