Švédske kráľovstvo

Radi v kuchyni experimentujete? Varíte len typické slovenské jedlá? V reštaurácii si objednáte klasický rezeň alebo tradičné halušky? Ak nie ste odborník vo svete gastronómie, to nevadí. My vám predstavíme tajomstvo švédskej kuchyne.
Ak ste si mysleli, že švédska kuchyňa je zložitá, mýlili ste sa. Švédi v kuchyni neexperimentujú, varia osvedčené recepty. Dá sa povedať, že vsádzajú na jednoduchosť. Veľmi si potrpia na svoje tradície, a k ním patrí tradičná hrachová polievka s palacinkami, ktorú jedia vždy vo štvrtok. Do hrachovej polievky pridávajú kúsok mäsa a celú škoricu. Možno sa vám to bude zdať zvláštne, ale ku každému hlbokému tanieru sa servíruje malý tanierik s „francúzskou“ horčicou. Čo na to poviete?

královská koruna).jpg

Keďže Švédsko patrí medzi severské krajiny, neodmysliteľnou súčasťou menu sú lososy, krevety, makrely a tresky. Z toho vyplýva, že aspoň raz cez týždeň si Švédi doprajú lacné ale výživné ryby, slede a tzv. Gravad lax, čo v preklade znamená marinovaný losos, ktorý sa podáva so zemiakmi alebo chlebovou plackou.
Keďže Švédi sú cez týždeň v gastronómii skromnejší, o to viac si doprajú cez víkend. Vtedy konzumujú roštenku a iné kvalitné ryby.
Švédske večere často pozostávajú z obložených chlebov, takzvaných Smörgosov. Jedia sa príborom.
Tak ako aj u nás máme tradičné slovenské jedlá, tak to je aj vo Švédsku. K tradičným pokrmom Švédska patrí:

  • Köttbullar – mäsové guličky v omáčke,
  • Jansonss Festelse – zapekané zemiaky s ančovičkami a so smotanou,
  • Fruktpaj – jablkový koláč,
  • Matjesill – naložené filety podávané so zemiakmi.

losos.jpg

Ako už bolo spomínané, prioritou tejto kuchyne sú ryby. Napríklad raky sú vo Švédsku veľmi obľúbené, je im zasvätený aj špeciálny sviatok Kräftskivor, ktorý sa koná v auguste. Raky sú dovážané z Turecka, Číny a Severnej Ameriky. Rak sa uvarí a potom sa naloží do kôprovej marinády, v ktorej zostane celú noc. Na ďalší deň sa podáva studený spolu s prílohou.
Švédsky národný nápoj je Akvavitt, ktorý obsahuje až 45% alkoholu a je veľmi drahý. Vedeli ste, že Švédi sú hneď po Fínoch najväčšími konzumentmi kávy na svete? Priemerná denná konzumácia kávy je 4 až 8 šálok cez deň. Dôvodom sú určite pravidelné prestávky na kávu tzv. fika. Je to typický švédsky kultúrno-sociálny fenomén. Švédi považujú túto prestávku za neoddeliteľnú súčasť spoločenského života.
Samozrejme, že nemôžeme zabudnúť na múčniky a zákusky. Nájdeme ich v každej kaviarni pod názvom Kaka (koláč) alebo Kaffebrod (pečivo ku káve).
Čo na to hovoríte? Obľúbili by ste si švédsku kuchyňu? Jedlá sú naozaj jedinečné, rôznorodé a veľmi dobre chutia.

Posted in Nezařazené